Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag som signalerar att betalaren är opålitlig, vilket gör att det blir svårare att ansöka om ytterligare lån och krediter. I värsta fall kan det blir svårare att hyra en bostad, teckna abonnemang, eller till och med att få ett jobb.

Hur får man betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar delas ut till dem som missköter sina krediter, till exempel om du har flera obetalda skulder eller sena betalningar. I regel innebär det att ett kreditbolag som du är skyldig pengar har utfärdat betalningsföreläggande till Kronofogdemyndigheten. Betalningsanmärkningar kan även utföras på grund av t.ex. missbruk av krediter, konkurser, beslut om skuldsanering eller domstolsbeslut.

Vad är betalningsföreläggande?

Betalningsföreläggande hos kronofogden innebär helt enkelt att kronofogdemyndigheten hjälper till att få tillbaka pengarna som geldenären är skyldig.

Hur många har betalningsanmärkning i Sverige?

Det är cirka 4,8% av alla svenskar som har en betalningsanmärkning, det vill säga ungefär 490 000 människor i Sverige. Antalet har minskat i takt med arbetslösheten sjunker och nya regler träder i kraft. Sedan 1 december 2018 leder inte allmänna skulder till betalningsanmärkning förrän du har fått en påminnelse.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

För privatpersoner ligger betalningsanmärkningar kvar i UCs register i 36 månader (en betalningsanmärkning försvinner efter tre år).

Kan man bli av med en betalningsanmärkning?

Vanligtvis måste man vänta 36 månader innan en betalningsanmärkning försvinner, då den ligger kvar även efter att skulden är betalad. Anmärkningen kan sekretessbeläggas efter betalning om den gäller allmänna skulder, så som restskatter eller kommunala avgifter. Det är kronofodgen som fattar det beslutet och i så fall tas den bort ur kreditupplysningsregistret. Eftersom du förmodligen inte kan bli av med din betalningsanmärkning är det bättre att minimera risken för fler i framtiden.

Hur undviker jag en betalningsanmärkning?

Det finns ett par enkla steg att följa för att undvika betalningsanmärkningar:

 1. Betala i tid: Om du alltid betalar alla dina räkningar i tid så är det ytterst osannolikt att du får en betalningsanmärkning.
 2. Bestrid felaktiga beslut: Om du mottager ett inkassokrav som du inte är betalningsskyldig för ska du kontakta inkassobolaget och bestrida det.
 3. Kommunicera: Om du får ett inkassobrev precis efter att du har betalat, meddela inkassobolaget om det.
 4. Kreditupplysningar: En kreditupplysning kan utföras varje gång du utför ett kreditköp. För många kan leda till betalningsanmärkning, så undvik onödiga kreditköp.
 5. Säg upp oanvända krediter: Begär ett utdrag från Upplysningscentralen, så ser du alla dina utstående krediter. Säg upp alla du inte använder.
 6. Öka inkomsten: Vare sig du måste jobba mer eller sälja dina gamla prylar så kan du betala av eller spara mer.
 7. Samla lån: Kombinera dina lån och krediter till ett samlingslån, så blir räntan och avgifterna lägre.

  Samla lån

  Går det att få lån med betalningsanmärkning?

  Ja, kort sagt går det att låna pengar trots betalningsanmärkning. Det finns ett par saker att ha i åtanke, samt ett par saker du kan göra för att öka dina chanser. Här kommer några tips om att låna med betalningsanmärkning:

   • Gamla skulder: Betala av alla dina utstående krediter, lån och andra skulder innan du ansöker om nya.
   • Högre ränta: Den effektiva räntan är ofta högre om du har betalningsanmärkning, eftersom du klassas som en kreditrisk.
   • Sämre villkor: Desto lättare det är att få ett lån, desto sämre villkor lär det ha, så som en kort återbetalningstid.
   • Medsökande: En medsökande (borgensman) med god ekonomi förbättrar dina möjligheter och sänker den invididuella räntesatsen.
   • Kontakta långivarna: Ibland räcker det med gammal hederlig mänsklig kontakt för att få bättre avtal.

  Varför har jag fått en kreditupplysningskopia från UC?

  Varje gång en kreditupplysning beställs på dig måste en kopia skickas till din folkbokföringsadress, enligt kreditupplysningslagen (KuL).

  Vem har utfört en kreditupplysning på mig?

  För att ta reda på vem som har beställt en kreditupplysning i ditt namn är det bara att titta på kopian som skickas hem till dig. Där framgår det vem som har beställt kreditupplysningen, samt vilka uppgifter om dig som har lämnats ut.

  Var ser man betalningsanmärkningar?

  Du kan beställa dina uppgifter från Upplysningscentralen (UC), via deras tjänst Min Upplysning för en enstaka upplysning, eller betaltjänsten UC ID-Skydd om du vill bli meddelad så fort din kreditupplysning ändras hos UC. Om du får en ny anmärkning så vet du om det omedelbart. Blir du ID-kapad får du hjälp av UC.

  Med UC ID-Skydd får du:

   SMS eller e-post om dina uppgifter hos UC ändras

   Telefonassistans och hjälp dygnet runt om du drabbas

   Försäkring mot kvarstående skuld

   NYHET! Rättsskyddsförsäkring

  Skaffa UC ID-Skydd